[...] migdałów może sprzyjać właściwemu poziomowi cukru we krwi. Mają niską zawartość węglowodanów, ale są bogate w zdrowe tłuszcze, białko i błonnik, co czyni je idealnym wyborem dla osób z cukrzycą. Są też niezwykle bogate w magnez, a to minerał, którego wielu ludziom brakuje. Niski poziom magnezu może wpływać na wysokie ciśnienie krwi, więc to [...]
Kwasy omega-3 należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich nazwa nawiązuje do budowy chemicznej i cech odróżniających od innych lipidów. Ze względu na liczne właściwości zdrowotne kwasów omega-3 należy zwracać na nie uwagę każdego dnia i w każdym wieku. Najważniejsze kwasy omega-3 to: kwas alfa-linolenowy (ALA), eikozapentaenowy (EPA) [...]
[...] w kontekście wielu procesów fizjologicznych. Jednym z aspektów, na które ma wpływ stan odżywienia, jest wrażliwość na ból i jego tolerancja. Ból jest zjawiskiem niezbędnym dla życia i informuje o obecności zagrożenia, jednak, kiedy przyjmuje formy przewlekłe i patologiczne, należy zadbać o zdrowie i poziom witamin w organizmie, aby móc lepiej [...]
[...] przechorowaniu nie wrócił węch, takich przypadków są setki tysięcy. Jak widać, COVID-19 to nie jest „jakaś tam infekcja powiązana z kaszlem”, ale bardzo poważne zagrożenie dla zdrowia. Osoby, które sądzą, że COVID-19 nie istnieje, bo akurat je oszczędził i przechorowały SARS-COV-2 względnie lekko, funkcjonują na zasadzie: wypadków drogowych nie [...]
[...] autorów badań. Jeszcze większe kontrowersje budzi kwestia względnie łagodnych niedoborów, które nie mają jeszcze znaczenia klinicznego, ale mogą mieć znaczenie, chociażby dla funkcjonowania systemu odpornościowego. Większość ludzi zdaje sobie sprawę z istnienia pojęcia zalecanego dziennego spożycia (RDA) dla wszystkich składników odżywczych, [...]
[...] równolegle do terapii farmakologicznej. Spożycie alkoholu wraz z lekami może spowodować obniżenie lub zanik aktywności biologicznej danego środka, lub spotęgować szkodliwe dla zdrowia skutki uboczne. Nie bez powodu tak powszechnie mówi się o tym, żeby nie pić podczas stosowania antybiotyków. Wcale nie chodzi tylko o skuteczność działania tych [...]
[...] „Obrywa się” w tym rankingu również wyrobom mleczarskim, czy mięsom, podczas gdy dobrze oceniane są np. kolorowe napoje bez cukru. Nie bierze się tutaj pod uwagę korzystnych dla zdrowia związków zawartych w żywności, takich jak, chociażby wielonienasycone kwasy tłuszczowe, czy błonnik. System Nutrii-Score nie uwzględnia również stylu życia i [...]
Nie jest żadną tajemnicą dla nikogo, że spożywanie cukru, który znajduje się w słodkich produktach przetworzonych, nie niesie za sobą prozdrowotnych działań. Wręcz przeciwnie, szkodzi na nasz organizm, nie tylko od wewnątrz jak się okazuje, ale również od strony skórnej, dając znać o wysokim jego spożyciu w postaci zmian. Nie należy jednak [...]
[...] z przyczyn zdrowotnych. Kolejnym dużym plusem tego przepysznego dipu jest zawartość likopenu, związku naturalnie występującego w pomidorach. Likopen jest ważny, zwłaszcza dla zdrowia mężczyzn (prostata) obniża ryzyko chorób nowotworowych i układu krążenia Wyczekując na sezon grillowy i nie tylko Niepowtarzalny SALSA MEXICANA DIP stanie się [...]
[...] która w większych dawkach może być toksyczna. Skąd więc tak wielka popularność pestek moreli? Nie zawsze „więcej” znaczy „lepiej” Na koniec więc powtórne przypomnienie dla zapaleńców eksperymentujących z wysokim dawkowaniem: amigdalina jest toksyczna w wysokim stężeniu. Użyte w tym badaniu pestki brzoskwiń zawierają 2-3, podczas gdy [...]
[...] zatem zapewnić dłuższe i bardziej komfortowe życie. Właściwości selenu Omawiany mikroelement poznany został już w pierwszej połowie XIX wieku. Wchodzi w skład wielu ważnych dla zdrowia białek i enzymów i jest jednym z regulatorów przemian metabolicznych. Do najbardziej znanych jego ról zalicza się udział w funkcjonowaniu tarczycy i aktywności [...]
Dla jednych suszona śliwka to wspomnienie z dzieciństwa, kiedy wyjadało się dekoracje z półmiska wędlin lub warzywnej sałatki, a dla innych to dziwny, suchy i pomarszczony owoc. Niech jednak nie zwiedzie nas ten niepozorny wygląd. Suszone śliwki mają wiele korzyści zdrowotnych i to nie tylko te związane z zaparciami. Przyjrzyjmy się, jakie to [...]
[...] cukru oraz taniego tłuszczu w składzie, które zachwiać mogą zarówno gospodarką glukozowo-insulinową, jak i cholesterolową. Przekazując takie produkty w formie podarunku dla przyjaciół czy rodziny, trzeba pamiętać, że cukrzyca i miażdżyca, które wchodzą wraz z otyłością i nadciśnieniem w skład zespołu metabolicznego to poważne zagrożenia dla [...]
Apetyt na różne produkty w momencie, kiedy akurat chcemy zapanować nad swoją dietą i trochę schudnąć, może być sporą przeszkodą w utracie kilogramów. O ile sięgniemy po jakiś ulubiony produkt od czasu do czasu, to nic się nie stanie, jeśli jednak ciągle będziemy ulegać zachciankom, to może być nieciekawie. Jak walczyć z zachciankami? Przede [...]
Zielona herbata słynie ze swoich korzystnych dla zdrowia właściwości. Pijąc herbatę lub suplementując ekstrakt z zielonej herbaty w formie kapsułek z pewnością liczysz na poprawę zdrowia i zgrabną sylwetkę. Okazuje się, że lepsze efekty uzyskasz jeśli będzie to robić na pusty żołądek. Australijscy dietetycy opublikowali wyniki swoich badań w [...]
[...] głównie w herbacie. I chociaż L-teanina nie jest aminokwasem niezbędnym, jak wiele innych aminokwasów, niemniej pozostaje składnikiem pokarmowym niezwykle pożytecznym dla zdrowia, a szczególnie dla zdrowia psychicznego. Eksperymentalny tucz zwierząt zakończono oczywiście tradycyjnie ich ubojem. Działanie L-teaniny było szczególnie dobrze [...]
[...] krążenia, cukrzycę typu 2, otyłość, nadmiar cholesterolu, czy wysokie ciśnienie krwi. Dodatkowo taki stan psychiczny wiąże się ze zwiększonym ryzykiem innych niekorzystnych dla zdrowia aktywności tj. niewłaściwa dieta, uzależnienie od leków, czy palenie. Dlatego tak ważne są wnioski z ich oświadczenia. Co warto zapamiętać? Występuje [...]
Surowce zielarskie często stanowią ważne wsparcie w terapii niektórych chorób. Niektóre związki fitoterapeutyczne zastosowanie mają między innymi w schorzeniach tarczycy. Jedną z roślin, której znaczenie w kontekście poprawy funkcjonowania gruczołu tarczowego zasygnalizowano m.in. w chorobie Hashimoto, jest witania ospała, czyli ashwagandha. [...]
[...] się o nich mówi, słyszy, a także można znaleźć je na etykietach wielu suplementów. Czym one właściwie są? EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Podsumowanie EAA działa silniej, prawdopodobnie, dlatego że ma więcej BCAA w porcji. Kluczowe znaczenie przypisuje się szczególnie leucynie. W [...]
Od wielu lat diety wysokotłuszczowe budzą kontrowersje, mimo iż brakuje dowodów, że są szkodliwe dla zdrowia. Prawdopodobnie znaczenie odgrywa tu strach przed nieznanym, tego rodzaju model żywieniowy wywraca do góry nogami tradycyjną piramidę żywieniową. Dieta wysokotłuszczowa, a profil lipidowy Naukowcy postanowili przyjrzeć się wpływowi dwóch [...]